Voorstraat 125 | Geen kunst
22533
post-template-default,single,single-post,postid-22533,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Geen kunst

Geen kunst

Vakantie is natuurlijk van een andere orde dan het ritme of de onregelmatigheid van een werkend leven.
Geen werkafspraken, geen telefoontjes met klanten, geen appjes, e-mails, even vrij van roosters, tijdschrijven of wat dies meer zij, maar vrij om de dag in te vullen zoals je wilt.
En daardoor kijk je misschien net even anders en vallen andere zaken op.
Zoals misschien wel die advertentie voor een 0,0% alcoholvrij biertje, dat wordt aangeprezen met de slogan ‘Net zoveel humor als de Duitsers’.
Toch lijkt er een kunstmatige scheiding te zijn de tussen de systeemwereld en de leefwereld. Tussen werk en vrije tijd.
Bij de start van het nieuwe schooljaar, waarbij ik een aftrap mocht begeleiden met een docententeam, hield dit thema me bezig in de voorbereiding.
Zeker in het onderwijs komt er in een nieuw schooljaar, en niet alleen bij aanvang, heel veel op je af. Hoe bewaak je dan de werk-prive balans?
Rene Diekstra, emeritus-hoogleraar psychologie, schreef hier ooit een verhaal over: gezondheid is een huis met vijf kamers.
In ons leven, op gelukkige, maar ook op de minder mooie momenten, is het van belang elke dag wat tijd door te brengen in het huis met de vijf kamers dat je bewoont:
een werkkamer, een relatiekamer, een gezondheidskamer, een vrije tijdskamer een spirituele of zingevingskamer.
En over een langere tijd bezien is het de kunst om zo je energiehuishouding te onderhouden.
In de opleiding die ik momenteel volg zijn er naast inhoudelijke opdrachten ook altijd zogenaamde artist date opdrachten, bedoeld om creatieve energie ruim baan te geven.
Volgens toneelregisseur Ivo van Hove is kunst (te rangschikken in de vrije tijds en/of zingevingskamer) een basisbehoefte. In zijn visie is het een mensenrecht.
Zoals sfeer effect heeft op het resultaat, zo draagt dagelijks onderhoud van de vijf kamers bij aan het opheffen van de scheiding tussen het werk- en privéleven.
Dat is toch eigenlijk geen kunst.
PS Interesse in het artikel van Rene Diekstra? Laat het weten, dan stuur ik het toe.