Voorstraat 125 |
22830
post-template-default,single,single-post,postid-22830,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Carmen, de hoofdpersoon in Monterosso mon amour – het Boekenweekgeschenk van dit jaar dat is geschreven door Ilja Leonard Pfeiffer – stelt zichzelf steeds vaker onmogelijke vragen. ‘Is het waar dat alle gelukkige families eender zijn maar dat elke ongelukkige familie ongelukkig is op haar eigen manier?, om er zomaar een uit te lichten. Een uiting van Wibe Veenbaas ‘Als je denkt dat je verlicht bent, logeer dan een week bij je ouders’, nuanceert dat geluk van gelukkige families overigens enigszins.


Een andere opmerkelijke uitspraak is er een van Herman Brood: ´Ik aksepteer u zoals ik ben.´ Hiermee werd een gelimiteerde uitgave aangekondigd van in enkele dozen gevonden niet eerder vertoond werk. Wat wordt nu eigenlijk precies bedoeld? Gaat dit over volledige acceptatie van de ander, vanuit het gegeven dat de persoon die het zegt zichzelf accepteert. Wordt bedoeld ‘mijn wil is wet’, het maakt me niet uit wat jij ervan vindt en is dit vooral van toepassing op mensen met een groot ego en weinig empathisch vermogen?
Denken we dan op dit moment vooral aan een man als Poetin? Al zullen vluchtelingen uit landen als Syrië, Afghanistan, Zuid-Soedan, Myanmar of Somalië vast een ander naam in gedachten hebben. Om in de uitsprakensfeer te blijven: Het leven is een examen zonder antwoorden. Al zal niet elke deskundige – de coronadeskundigen zijn plotsklaps vervangen door oorlogsduiders – deze mening met mij delen. Rapportages over een pandemie gaan geruisloos over in talloze commentaren over verbijsterende oorlogsbeelden.

Laat ik positief eindigen Deze week verschijnt een boek van mijn hand. Het doet me denken aan wat Tommy Wieringa in zijn boek Gedachten over onze tijd, een bundeling NRC-columns, schrijft over het begin van een nieuw jaar:
‘Een nieuw jaar betreden is als het passeren van een landsgrens: de bomen, de velden en het gras zijn hetzelfde, toch ben je een nieuw wereld binnengegaan. Verwachtingsvol, er kan iets gebeuren, een avontuur dat goed afloopt misschien. We nemen ons dingen voor. Slechte gewoonten afzweren, een paar doelen verwezenlijken. Een boek voltooien, een tuin maken… Niet doodgaan, ook. Nog niet.’