Voorstraat 125 | De telefoonjukebox
22842
post-template-default,single,single-post,postid-22842,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

De telefoonjukebox

De telefoonjukebox

We kennen het allemaal: Nu volgt een keuzemenu. Vaak nog gevolgd door de mededeling dat het gesprek wordt opgenomen voor opleidingsdoeleinden. Vervolgens krijg je meestal te maken met de zinsnede: Er zijn nog, vul maar in, zoveel wachtenden voor u; gevolgd door een muziekje. Meestal muzikaal behang in de vorm van een dertien in een dozijn risicoloos deuntje. Hoe komt het toch dat niemand op het idee komt van een telefoonjukebox. Stel je voor dat je in de wachtrij wilt blijven omdat je jouw favoriete nummer wilt afluisteren. ‘Hoe kan ik u helpen?’ ‘Helpt u alsjeblieft de eerstvolgende, want dit is zo’n mooi nummer’ klinkt toch anders dan een geïrriteerd persoon die het na twintig minuten in de wachtrij spuugzat is en dat onomwonden kwijt wil aan de dienstdoende klantenservicemedewerker.
Een andere mogelijkheid is om de muziekkeuze afhankelijk te maken van de diensten die het betreffende bedrijf levert. Dat levert tal van toepasselijke muziekkeuzes op.

Je belt voor een afspraak met de tandarts en daar klinken de vrolijke klanken van Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente van Peter de Koning. Je kiespijnchagrijn verdwijnt spontaan en zonder narcose lacht de rest van de dag je toe. Je hebt glasschade en Nick Lowe zorgt met I like the sound of breaking glass dat je de vervanging met een gerust gemoed tegemoet ziet. Kaartjes reserveren voor de bioscoop is op zichzelf al plezierig en brengt je meteen in de stemming met Saturday night at the movies van The Drifters. Een sloopbedrijf zet volop in met Break down the wall van Pink Floyd. Voor datingsites ligt er een gigantische markt open aangezien negentig procent van alle popmuziek alle facetten van de liefde bezingt. Misschien dekt All you need is love van The Beatles de lading. Of: Light my fire van The Doors, met het door Bach beïnvloede inleidende orgelmotief van Ray Manzarek. En om teleurstelling te voorkomen voor als het niet klikt is Just help yourself van Tom Jones een optie. Makelaars zetten volop in met House for sale van Lucifer en Our House van C,S & N. Bij de Belastingdienst – leuker kunnen we het niet maken – schalt Money for nothing van Dire Straits uit je smartphone. Ambulances rijden rond met open ramen waaruit Help van The Beatles klinkt. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Andersom wens ik de leiders die Poetin aan de lijn krijgen toe dat zij hem even in de wacht zetten zodat hij kan luisteren naar een vertaling van het in 1966 door Lennaert Nijgh geschreven en door Boudewijn de Groot gezongen Meneer de president. Enkele tekstfragmenten

Meneer de president, welterusten.
Slaap maar lekker in je mooie witte huis.

Denk maar niet aan al die mensen die verrekken,
hoeveel vrouwen, hoeveel kinderen zijn vermoord.
Droom maar dat u aan het langste eind zult trekken
en geloof van al die tegenstand geen woord.

Schrik maar niet te erg wanneer u in uw dromen
al die schuldeloze slachtoffers ziet staan
die daarginds bij het gevecht zijn omgekomen
en u vragen hoe lang dit nog zo moet gaan.

Droom maar niet te veel van al die dode mensen,
droom maar fijn van overwinning en van macht.
Denk maar niet aan al die vredeswensen.
Meneer de president, slaap zacht.

Ben benieuwd wie met dit jukeboxidee aan de haal gaat.
Wacht, ik word gebeld. Even een muziekje opzetten…