Voorstraat 125 | Echtgenieten
22365
post-template-default,single,single-post,postid-22365,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Echtgenieten

Echtgenieten

In een radio-uitzending werd Pier Ebbinge geïnterviewd. Een gedistingeerde aimabele man, qua leeftijd een zeventiger; zo schat ik in. Hij heeft een relatiebureau voor mannen en vrouwen met een exclusieve levensstijl. Anders geformuleerd: hij helpt mensen die bereid en in staat zijn een modaal jaarsalaris uit te geven aan de zoektocht naar een geschikte partner.

Hij is de man van de mooie zinnen in grote advertenties in de zogenaamde kwaliteitskranten.
Memorabele zinnen van zijn hand ontstaan na gesprekken van een kleine drie uur met zijn clientèle:
Een bijzondere vrouw door wie en hoe zij is; ‘jong’, warm; goed wijn behoeft geen krans. Vanaf haar prille jeugd veel gezien en ook begrepen. Doorziet en realiseert veel. De beoogde partner die past is een sprankelend, karaktervol, compleet mens met plussen en minnen. Niet een troubadour in de marge.

De interesse in het gedoe met relaties wordt vooral duidelijk als je de kijkcijfers van de televisie hit Boer zoekt vrouw in ogenschouw neemt. Mensen blijven ervoor thuis. Er is in het verlengde van deze serie zelfs een datingsite Paard & Partner, bedoeld voor paardenliefhebbers die ook een relatie met een soortgenoot zoeken.
Wat is nu eigenlijk het succes van Boer zoekt vrouw? De romantiek van het boerenleven? De nostalgie van de hooizolder? De weidsheid van het land of de hoeveelheid pk´s van de tractor? Het succes zal een combinatie zijn van factoren. De flirt- en aftastperiode zoals deze ons wordt voorgespiegeld, beantwoordt ongetwijfeld aan heimelijke hunkeringen. Gezien de giga-kijkcijfers wordt het tijd een variant te bedenken voor die stellen die al jaren met elkaar optrekken. Het lijkt mij landsbelang dat een format wordt gelanceerd onder de titel: Echtgenieten voor echtgenoten. Wie al heeft wat de boer zoekt, leeft in vanzelfsprekendheid en vergeet vaak wat ooit in de eigen partner werd gezocht en gevonden. Ga eens op bezoek bij je geliefde in je eigen huis. Thuiskomen bij jezelf. Zo vertrouwd en zo anders.

Al die interesse in relaties brengt op ideeën. Zo combineer ik mijn liefde voor ouderwets vinyl en interesse in relaties in de organisatie van een avond Singles voor singles. Dat doe ik in samenwerking met een relatiebureau – nee, niet dat van Pier. Je hebt als vrijgezelle man of vrouw een leuke avond en wie weet kom je iemand tegen met wie het klikt. Het leuke is dat er zoveel toepasselijke titels van plaatjes zijn die je kunt draaien op zo’n avond.
Van Love is in the air tot Put your head on my shoulders. Boeren en boerinnen zijn overigens van harte welkom.

PS De illustratie is van cartoonist Djanko.