Voorstraat 125 | Geen tijd te verliezen?
22725
post-template-default,single,single-post,postid-22725,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Geen tijd te verliezen?

Geen tijd te verliezen?

Als iemand zegt dat er niets aan de hand is, is er meestal iets aan de hand. Als iemand aangeeft zich niet druk te maken, is de stress meestal voelbaar. Als we zo door redeneren betekent geen tijd verliezen, dat gebrek aan tijd iets op kan leveren.

Meer dan ooit worden we in deze tijd geconfronteerd met het begrip tijd. Tijd van leven, tijd van komen en gaan (avondklok), terrastijd, tijd voor een oud nieuw of een nieuw oud normaal. Geen tijd te verliezen om als ondernemer het hoofd boven water te houden.
Kun je tijd verliezen? Het plan was vanmorgen om acht uur te lopen, het wordt negen uur. Is er nu sprake van een verloren uur? Op de terugweg van mijn hardlooprondje stop ik bij een verkeerslicht voor een brede weg van twee rijbanen, ieder met twee rijstroken en gescheiden door een middenberm. Een man naast me drukt op het knopje van het voetgangerslicht, kijkt gehaast om zich heen en steekt over. Tot halverwege, de in het gelid staande rij auto’s rechts van hem weerhouden hem verder te lopen. Het licht voor fietsers, waar ik op had gedrukt, springt op groen. Hij wilde geen tijd verliezen en nu ren ik hem voorbij. Heb ik nu tijd gewonnen? Heeft geduld het gewonnen van ongeduld?

Meer dan ooit wordt duidelijk dat vraagstukken twee tegenpolen kennen, waarbij het de vraag is welke van de twee aandacht vraagt. Geduld en zijn tegenbeeld ongeduld geven op dit moment de spanningsverhouding weer die leeft in de samenleving over wat nu nodig is.
Als we ongeduldig zijn, kunnen we niet op iets wachten. Met geduld bedoelen we het vermogen om ergens op te kunnen wachten. Geduld en ongeduld hebben dezelfde oorsprong, er wordt op hetzelfde gewacht. Het verschil tussen geduld en ongeduld is de manier waarop met het wachten wordt omgegaan.

In de Griekse mythologie komen Kairos en Chronos voorbij. Kairos is de personificatie van de gelegenheid, het juiste moment om iets voor elkaar te krijgen. Chronos is een figuur die toeziet op de loop van de tijd. Kairos moet garanderen dat op het juiste ogenblik het noodzakelijke gebeurt. Kairos heeft vaak een scheermes of een weegschaal bij zich, wat benadrukt dat de gelegenheid een kritiek moment is: scherp onderscheidend en doorslaggevend voor het vervolg. Het is voor de ware professional van belang op de juiste tijd een interventie te plegen. Timing, het is van eminent belang en vraagt geduld. En natuurlijk is ook de techniek daarbij van belang. Timing vraagt spelen met ongeduld.

Hoe ga jij op persoonlijk niveau om met deze tijd?
Hoe vind jij de balans tussen geduld en ongeduld?