Voorstraat 125 | Het interview
22880
post-template-default,single,single-post,postid-22880,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Het interview

Het interview

Alle magazines en kranten pakken aan het eind van het jaar uit met jaaroverzichten.
Wij kunnen en willen niet achterblijven.

Interviewer: U staat bekend als een optimist.
Optimist: Kent u het verschil tussen een optimist en een pessimist?
Interviewer: Nee, het is overigens de bedoeling dat ik de vragen stel.
Optimist: Een pessimist zegt: ‘Erger kan het niet.’ De optimist zegt: ‘Ja hoor.’
Interviewer: Hoe kijkt u terug op het afgelopen jaar met al die crisisissues?
Optimist: Kijk naar wat je kunt beïnvloeden en op de grote gebeurtenissen die in het nieuws voorbijkomen heb je zelden invloed. Neem als voorbeeld de klimaatcrisis. Het heeft natuurlijk het meeste zin als de grote vervuilers zich herpakken. Dat ontslaat je als individu niet om te doen wat je kunt doen, ook al is het een druppel op de gloeiende plaat.
Interviewer: Drukt al dat negatieve nieuws uw stemming?
Optimist: Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 22% van de Nederlanders aangeeft perfect gelukkig te zijn. Slechts 3% van de Nederlandse bevolking voelt zich ongelukkig. Op de wereldranglijst scoren we ook goed. Finland en zijn buren Denemarken, Noorwegen, Zweden en IJsland scoren allemaal erg goed op de gehanteerde criteria: gezonde levensverwachting, bbp per hoofd van de bevolking, sociale steun in tijden van problemen, lage corruptie en hoog sociaal vertrouwen, vrijgevigheid in een gemeenschap waar mensen voor elkaar zorgen en vrijheid om belangrijke levensbeslissingen te nemen. Wij staan op plaats vijf.
Interviewer: U maakt het zo algemeen.
Optimist: Goed, weet u wat mij houvast geeft? Allerlei vormen van kunst, want kunst biedt troost. Muziek kan zo hartverscheurend mooi binnenkomen, een museumbezoek met een beeld of een schilderij dat raakt, een balletvoorstelling, citaten van schrijvers, zoals Tommy Wieringa: ‘Een nieuw jaar betreden is als het passeren van een landsgrens: de bomen, de velden en het gras zijn hetzelfde, toch ben je een nieuw wereld binnengegaan. Verwachtingsvol, er kan iets gebeuren, een avontuur dat goed afloopt misschien. We nemen ons dingen voor. Slechte gewoonten afzweren, een paar doelen verwezenlijken. Een boek voltooien, een tuin maken… Niet doodgaan, ook. Nog niet.’
Of de schrijver James Salter, op dat moment begin zeventig, die na een oudejaarsavond met vrienden een wandeling maakt met zijn vrouw, waarover hij schrijft:

‘Het vuur smeulde nog na, de gasten waren weg.
We liepen door de ijskoude duisternis met de oude,
kreupele hond. Niets op de lege weg, geen auto’s,
geen geluid, geen lichten. Jaarwisseling, koude
sterren aan de hemel. Mijn arm om haar heen.
Gevoel van moed. Groot verlangen verder te leven.’

Interviewer: Heeft u nog een boodschap voor de lezers?
Optimist: In het leven heb je te maken met een aantal glazen ballen die je in de lucht houdt: familie, relaties, gezondheid. Als ze vallen zijn ze stuk. Er is echter één rubber balletje dat altijd blijft stuiteren, dat balletje heet werk. Werk je niet te pletter.
Interviewer: Goed dat u dat zegt. Ik heb een deadline. Bedankt voor het gesprek.
Optimist: Heb ’t goed.