Voorstraat 125 | Het Nederlands elftal en de toeslagenaffaire
22752
post-template-default,single,single-post,postid-22752,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Het Nederlands elftal en de toeslagenaffaire

Het Nederlands elftal en de toeslagenaffaire

Wanneer heb je voor ’t laatst iets voor het eerst gedaan? Deze zin stond een tijdlang groot afgebeeld op een billboard bij het station. Het is zo’n zin die je doet stilstaan bij de vraag wat er precies wordt bedoeld. Mijn antwoord op deze vraag is nu: regelmatig ’s morgens tussen acht en halfnegen baantjes trekken in een buitenbad. Mijn destijds op de mavo behaalde zwemdiploma blijkt geen garantie voor een vlekkeloze schoolslag. ‘Waar heb jij zwemmen geleerd?’ vat ik toch op als een enigszins suggestieve vraag. De kwaliteit van mijn schoolslag mag de pret niet drukken. Het zij zo. Interessant van dit ochtendritueel zijn de korte gesprekken voorafgaand aan de dagelijkse waterdoop. Zo wees iemand mij op het verband tussen de toeslagenaffaire en het Nederlands elftal. Een opmerking die je wakker schudt, nog voor het zwemwater daar definitief voor zorgt.

Wie de verrichtingen van het Nederlands elftal tijdens het EK heeft gevolgd, zag spelers die vanwege het door een spelsysteem opgelegd keurslijf als collectief niet gedijden. Het (spel)systeem zat hen in de weg. Een systeem waarbij een technisch minder begaafde speler uitblinker wordt is fijn voor de betreffende speler. Als de creatieve spelers daardoor minder uit de verf komen is het gevolg dat verdedigen belangrijker wordt dan aanvallen. Een systeem werkt verlammend als de menselijke maat ontbreekt. En dan is de vergelijking met de toeslagenaffaire snel gemaakt. Het Nederlands elftal staat daarmee wellicht symbool voor een maatschappelijk probleem. Als een systeem leidend wordt (computer says no) en de menselijke maat uit het zicht verdwijnt, gaat het mis. De toeslagenaffaire, de aardbevingsschade in Groningen, de niet functionerende Participatiewet waardoor mensen die vroeger in de sociale werkvoorziening aan de bak kwamen nu thuis zitten. Het zijn voorbeelden waarbij het onderscheid tussen de systeem- en leefwereld in de weg zit.
Op nationaal niveau is de ombudsman er druk mee.

Doorredenerend is hiermee aangetoond dat de rol van de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal van maatschappelijk belang. Aanvallen!