Voorstraat 125 | Hoofdzaken
mentaal fysiek sport Olympische spelen self-fulfilling prophecy
column Voorstraat 125 caoching
22265
post-template-default,single,single-post,postid-22265,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Hoofdzaken

Hoofdzaken

De Olympische spelen zijn achter de rug. Naast de spelletjes leeft de sportverslaggeving vooral van de verhalen eromheen. Wie kent niet het verhaal van de verkeerde wissel die Sven Kramer in 2012 zijn gouden medaille kostte op de 10 kilometer. Bij het leveren van prestaties, op welk gebied dan ook, wordt steeds duidelijker dat naast het fysieke ook het mentale een rol speelt. Hoe beïnvloed je de uitkomst, hoe blijf je ontspannen onder grote druk. Mensen vertonen soms precies dat gedrag of roepen die verschijnselen op die ze tevoren het meest vreesden. Ze zitten zo gevangen in hun vrees dat ze geen andere sturing meer lijken te kunnen geven dan uitgerekend in de richting van de meest gevreesde uitkomst.

Een hilarisch voorbeeld vormt het gedrag van de door John Cleese vertolkte eigenaar Basil van het hotel Fawlty Towers in de gelijknamige serie. Als de komst van Duitse gasten wordt aangekondigd, waarschuwt hij al zijn personeel dat ze het woord oorlog niet mogen noemen. In zijn paniek is hij zelf echter degene die zich bij iedere zin vergist als de klanten uiteindelijk zijn gearriveerd. Hij maakt het met iedere verontschuldiging bonter, tot dat hij ook het opheffen van zijn rechterarm niet meer kan onderdrukken.
Mij staat nog een interview bij van een kunststof fabrikant die zich vast had voorgenomen vooral niet te praten over de aanwezigheid van chloor in pvc. Hij begint het gesprek meteen met defensief te doen over de stof. Toen de interviewer vroeg: ´Wat is pvc?’, antwoordde hij dat het gevaar van chloor in pvc een fabeltje is, omdat de chloor die in de pvc zit niet kan vrijkomen. Hij vergat echter te vertellen wat voor kunststof pvc is en welke positieve kwaliteiten het heeft. Hij vatte de vraag als een aanval op, omdat hij die het meest vreesde. En zo maakte hij de vermeende dreiging waar.
Vandaag vond ik een folder van de Jehova’s Getuigen in mijn brievenbus. Het bracht me associatief bij de tips van een onbekende auteur om het hoofd helder te houden:

Noah’s Ark: Everything I need to know, I learned from Noah’s Ark

1. Don’t miss the boat
2. Remember that we are all in the same boat
3. Plan ahead. It wasn’t raining when Noah built the Ark
4. Stay fit. When you’re 60 years old, someone may ask you to do something really big
5. Don’t listen to critics; just get on with the job that needs to be done
6. Build your future on high ground
7. For safety’s sake, travel in pairs
8. Speed isn’t always an advantage. The snails were on board with the cheetahs
9. When you’re stressed, float a while
10. Remember, the Ark was built by amateurs, the Titanic by professionals

Tags: