Voorstraat 125 | Levenslust
22741
post-template-default,single,single-post,postid-22741,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Levenslust

Levenslust

Wat is de overlap tussen schilder Pablo Picasso, muzikant Bob Dylan en schrijver Sander Kollaard in relatie tot corona?

Dat is een vraag die iedereen ongetwijfeld al enkele dagen bezighoudt. Want: maandag 24 mei werd Nobelprijswinnaar Bob Dylan – tijdelijk gestopt met zijn Never Ending tour – immers 80 jaar. Een van zijn honderden door hem geschreven songs past natuurlijk bij uitstek bij die heuglijke dag: Forever young. Op zijn website is te zien dat Dylan dit nummer 493 keer heeft uitgevoerd tussen het live-debuut in 1974 en het laatste optreden in 2011. De betekenis die ik gaf aan dit nummer was dat je geestelijk welzijn je staat van zijn bepaalt, ongeacht je feitelijke leeftijd. Als je goed naar de tekst luistert en wat nazoekt, kom je te weten dat hij het schreef voor zijn oudste zoon Jesse:

May your heart always be joyful,
May your song always be sung,
May you stay forever young,
Forever young, forever young,
May you stay forever young.

Toch hecht ik aan mijn interpretatie. Bobs’ Forever young link ik moeiteloos aan de levenslust in het werk Two women running on the beach/The race van Pablo Picasso. Hij schilderde dit in 1922 Het schijnt een van zijn meest populaire schilderijen te zijn. Als mijn geheugen mijn niet voor de gek houdt zag ik het ooit in het Picassomuseum in Parijs. Het hing niet op een prominente plek, integendeel, eerder bijna weggestopt in een nis, waar als bij toeval je blik erop viel. Picasso was in die tijd getrouwd met Olga Khoklova, werd vader en was gelukkig. He beeld is doordenkt van lichtheid, de vrouwen zien er vrij uit, de haren wapperend in de wind. De zee symboliseert oneindigheid. Het hardlopen belichaamt individuele vrijheid.
Zoals sommige mensen kippenvel krijgen van muziek, menigeen bij het zien van een spannende voetbalwedstrijd en weer anderen bij een emotioneel gesprek dat precies gaat waarover het moet gaan, kun je ook bij het lezen van een boek ervaren dat je voor een moment opgetild wordt uit de waan van de dag. Sander Kollaard scheef een boek waarbij dat gevoel je zomaar eens kan overkomen. Uit het leven van een hond is een boek dat oproept om het leven ten volle te leven. Het is een boek over levenslust.Een treffend citaat:

‘Want zie je, Mia, het is niet eten en drinken dat ons in leven houdt, maar levenslust, de morele overtuiging dat het de moeite waard is, dat er waarheid en schoonheid ligt in het leven zelf, altijd en overal, maar dat het aan ons is om dat op te zoeken, te delven, als gelukszoekers, in de beste betekenis van dat woord…’

Dylan, Picasso en Kollaard passen zo bij deze tijd. Een tijd vol verlangen naar de vrijheid om forever young vol levenslust lichtheid te ervaren.