Voorstraat 125 | Nieuws
19169
blog,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Snap jij dat nou?

Een hoofdstuk + illustratie van Djanko uit mijn boek Jij ook altijd! Te berstellen via bol.com of rechtstreeks via mij.

Situatieschets
Medewerker Jos klaagt over leidinggevende Eva tegen zijn collega Ton. Hij is teleurgesteld over zijn functioneringsgesprek, waarin zij aangaf dat een functieverbetering er niet in zit.

LEES MEER

Preivacy

Ook zo gebombardeerd met berichten over de nieuwe privacywet? Iedereen, ook ik, die over adressen van anderen beschikt en informatie verspreidt moest een bericht versturen. Zelfs mijn kippen eisten preivacy. Een woordspeling die ons bij het fenomeen taal brengt.
In mijn stad Dordrecht is nogal gereageerd op een oudere jongere in de rol van wethouder die meer jongeren aan de stad wil binden. Hij zei dat de stad hipper moet worden. Laat het woord hip nu net een woord uit zijn jeugd zijn. De samenstelling van het college van B&W in Dordrecht is in ieder geval niet gedurfd modern, zoals hip wel wordt omschreven. Hoewel er verhoudingsgewijs meer vrouwen dan mannen in deze stad wonen, bestaat het college uit louter (witte) mannen. Diversiteit is blijkbaar niet zo hip.De taal die je gesprekspartner gebruikt biedt mogelijkheden om de communicatie te verbeteren. Als jij je afstemt op de ander bevordert dat het contact. Het is een van de leerzame elementen van de methodiek van NeuroLinguistisch Programmeren (NLP). Een aantal zinnen ter illustratie van de manier van communiceren van achtereenvolgens visueel, auditief of kinesthetisch ingestelde personen.

Zoals ik het zie
Dan zeg ik tegen mezelf
Daar krijg ik een goed gevoel bij

LEES MEER

Wat werkt?

Het is goed toeven op het terras van de camping na een inspannende fietstocht door het heuvelachtige landschap.
‘Nederlanders?’ vraagt een wat oudere man.
Hij is net gearriveerd en vertelt dat hij al jaren op dit Franse terrein te gast is.
Vervolgens vraagt hij: ‘En, werkzaam in het onderwijs?’ LEES MEER

Weten waar je moet zijn

Dordrecht is bij mijn weten de enige stad waar je voor de jaarlijkse vrijmarkt een kraam moet huren voor een bedrag van 48,50.
De foto die te vinden in op de website waar dit wordt gemeld, is grappig genoeg genomen in een straat waar niemand zich daaraan houdt.
Het doet me denken aan een spreuk van Jules Deelder:
Je kunt beter zijn waar je moet wezen
dan weten waar je moet zijn

LEES MEER

Black dog

Zelden heb ik  de essenties over depressie zo kort en krachtig zien verbeeld als in het filmpje Black Dog.
In vier minuten wordt verhelderd wat een depressie voor iemand betekent.
Zie ook de column Zwarte hond.

Zwarte hond

Over psyche gesproken. Google het woord depressie en je hebt bijna 2 miljoen hits. Zelden heb ik  de essenties over deze stemmingsstoornis zo kort en krachtig zien verbeeld als in het filmpje Black Dog. Te zien op mijn website bij filmportretten. In vier minuten wordt verhelderd wat een depressie voor iemand betekent.
Kun je ook depressief worden van een loonkloof? Kennen bestuursvoorzitters met topinkomens de conclusies van een onderzoek door Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en econoom Angus Deaton van de Amerikaanse Princeton University. Zij concluderen dat meer geld bijdraagt aan je tevredenheid, gelukkiger word je er niet van. Met een jaarinkomen van 58.000 euro bereik je het plafond van je geluksgevoel. Daniel Kahneman ontving in 2002 de Nobelprijs voor de economie voor het integreren van psychologische inzichten in de economische wetenschap. Mijn inschatting is dat ondermeer de top van ING op dit moment enig psychologisch inzicht kan gebruiken.Hoe leuk is het om te weten dat jij, volgens een berekening van het Financieele Dagblad, als topper van Unilever 292 keer meer verdient dan het gemiddelde salaris van de werkvloer. Wat betekent deze loonkloof voor de psyche van de toppers en de gemiddeld werknemer? Het doet me denken aan een verhaal uit het boek Repacking your bags van Richard Leider en David Shapiro:

LEES MEER

Hoofdzaken

De Olympische spelen zijn achter de rug. Naast de spelletjes leeft de sportverslaggeving vooral van de verhalen eromheen. Wie kent niet het verhaal van de verkeerde wissel die Sven Kramer in 2012 zijn gouden medaille kostte op de 10 kilometer. Bij het leveren van prestaties, op welk gebied dan ook, wordt steeds duidelijker dat naast het fysieke ook het mentale een rol speelt. Hoe beïnvloed je de uitkomst, hoe blijf je ontspannen onder grote druk. Mensen vertonen soms precies dat gedrag of roepen die verschijnselen op die ze tevoren het meest vreesden. Ze zitten zo gevangen in hun vrees dat ze geen andere sturing meer lijken te kunnen geven dan uitgerekend in de richting van de meest gevreesde uitkomst.

Een hilarisch voorbeeld vormt het gedrag van de door John Cleese vertolkte eigenaar Basil van het hotel Fawlty Towers in de gelijknamige serie. Als de komst van Duitse gasten wordt aangekondigd, waarschuwt hij al zijn personeel dat ze het woord oorlog niet mogen noemen. In zijn paniek is hij zelf echter degene die zich bij iedere zin vergist als de klanten uiteindelijk zijn gearriveerd. Hij maakt het met iedere verontschuldiging bonter, tot dat hij ook het opheffen van zijn rechterarm niet meer kan onderdrukken.
Mij staat nog een interview bij van een kunststof fabrikant die zich vast had voorgenomen vooral niet te praten over de aanwezigheid van chloor in pvc. Hij begint het gesprek meteen met defensief te doen over de stof. Toen de interviewer vroeg: ´Wat is pvc?’, antwoordde hij dat het gevaar van chloor in pvc een fabeltje is, omdat de chloor die in de pvc zit niet kan vrijkomen. Hij vergat echter te vertellen wat voor kunststof pvc is en welke positieve kwaliteiten het heeft. Hij vatte de vraag als een aanval op, omdat hij die het meest vreesde. En zo maakte hij de vermeende dreiging waar.
Vandaag vond ik een folder van de Jehova’s Getuigen in mijn brievenbus. Het bracht me associatief bij de tips van een onbekende auteur om het hoofd helder te houden:

Noah’s Ark: Everything I need to know, I learned from Noah’s Ark

1. Don’t miss the boat
2. Remember that we are all in the same boat
3. Plan ahead. It wasn’t raining when Noah built the Ark
4. Stay fit. When you’re 60 years old, someone may ask you to do something really big
5. Don’t listen to critics; just get on with the job that needs to be done
6. Build your future on high ground
7. For safety’s sake, travel in pairs
8. Speed isn’t always an advantage. The snails were on board with the cheetahs
9. When you’re stressed, float a while
10. Remember, the Ark was built by amateurs, the Titanic by professionals

Interview met Myriam Hendrickx

Myriam Hendrickx is sinds 2010 directeur van Rutte. In het gesprek komen tal van onderwerpen aan bod: Cubaanse koffiebonen, het recept voor een heerlijke cocktail, de finesses van salsadansen, een fragment uit de afscheidsspeech van Michelle Obama, het mooie van reizen en de betekenis die de spreuk bij het Damiatebolwerk – Wat blijft komt nooit meer terug – voor haar heeft. Kijken dus.

Lummelen als levenskunst

Soms heb ik geen idee. En wat dan werkt, is gewoon maar beginnen met schrijven.
Zo trad Stef Bos met zijn voorstelling Kern op in schouwburg Kunstmin alhier in Dordrecht.
Mij spreekt aan hoe hij zijn gevoelens weet te verwoorden.
En wel zo, dat iedere luisteraar een eigen interpretatie aan zijn teksten ontleent.
Voor mij is Stef een creatieve duizendpoot: schrijver, muzikant, verteller, filosoof.
Over creativiteit gesproken.
De Britse komiek John Cleese raadt iedereen die creatief wil zijn aan om eerst maar eens een tijdje te lummelen.
Lummelen, heerlijk ouderwets woord, net zoals dartel, ravotten, drentelen, bakzeil en lanterfanten.
Laten we dit soort bijna vergeten woorden in ere houden en regelmatig gebruiken.

LEES MEER