Voorstraat 125 | Nieuws
19169
blog,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Samen op stoom

Samen op stoom

‘Samen op stoom’ is een combinatie van koken en coaching. Een team ervaart op verrassende wijze hoe onderling wordt samengewerkt. Koken doen we in de goed geoutilleerde keuken van Voorstraat 125. In een bepaalde tijdsspanne wordt gezamenlijk een maaltijd bereid. Natuurlijk wordt deze teamsessie op ontspannen wijze afgesloten met het nuttigen van de gezamenlijk bereide maaltijd.

LEES MEER

Geen kunst

Vakantie is natuurlijk van een andere orde dan het ritme of de onregelmatigheid van een werkend leven.
Geen werkafspraken, geen telefoontjes met klanten, geen appjes, e-mails, even vrij van roosters, tijdschrijven of wat dies meer zij, maar vrij om de dag in te vullen zoals je wilt.
En daardoor kijk je misschien net even anders en vallen andere zaken op.
Zoals misschien wel die advertentie voor een 0,0% alcoholvrij biertje, dat wordt aangeprezen met de slogan ‘Net zoveel humor als de Duitsers’.
Toch lijkt er een kunstmatige scheiding te zijn de tussen de systeemwereld en de leefwereld. Tussen werk en vrije tijd.
Bij de start van het nieuwe schooljaar, waarbij ik een aftrap mocht begeleiden met een docententeam, hield dit thema me bezig in de voorbereiding.
Zeker in het onderwijs komt er in een nieuw schooljaar, en niet alleen bij aanvang, heel veel op je af. Hoe bewaak je dan de werk-prive balans?
Rene Diekstra, emeritus-hoogleraar psychologie, schreef hier ooit een verhaal over: gezondheid is een huis met vijf kamers.
In ons leven, op gelukkige, maar ook op de minder mooie momenten, is het van belang elke dag wat tijd door te brengen in het huis met de vijf kamers dat je bewoont:
een werkkamer, een relatiekamer, een gezondheidskamer, een vrije tijdskamer een spirituele of zingevingskamer.
En over een langere tijd bezien is het de kunst om zo je energiehuishouding te onderhouden.
In de opleiding die ik momenteel volg zijn er naast inhoudelijke opdrachten ook altijd zogenaamde artist date opdrachten, bedoeld om creatieve energie ruim baan te geven.
Volgens toneelregisseur Ivo van Hove is kunst (te rangschikken in de vrije tijds en/of zingevingskamer) een basisbehoefte. In zijn visie is het een mensenrecht.
Zoals sfeer effect heeft op het resultaat, zo draagt dagelijks onderhoud van de vijf kamers bij aan het opheffen van de scheiding tussen het werk- en privéleven.
Dat is toch eigenlijk geen kunst.
PS Interesse in het artikel van Rene Diekstra? Laat het weten, dan stuur ik het toe.

LEES MEER

Boekentherapie

Onlangs vertelde een vrouw in het radioprogramma Kunststof enthousiast over boekentherapie. Een bepaald onderwerp raakt je, een toepasselijk boek kan helend werken.
Het geheel werd luchtig gebracht. Wie leest leeft dubbel, de slogan van een plaatselijke boekhandel is dus ook Wie leest, leeft lekker. Met de zomervakantie voor de deur en met in gedachten ‘achterwaarts begrijpen, voorwaarts leven’ haak ik graag aan met wat willekeurige persoonlijke tips.
LEES MEER

Een zinnige zondagmiddag

Een zinnige zondagmiddag
een boeiende en interactieve workshop
met journalist Fokke Obbema over zijn interview serie De zin van het leven

Volkskrant-journalist Fokke Obbema kreeg op 1 april 2017 een hartstilstand.
In een reeks interviews is hij op zoek gegaan naar de zin van het leven.
De eerste aflevering met Jan Geurtz, kenner van het Tibetaans boeddhisme verscheen op 24 september 2018.
De laatste met Paul van der Velde, hoogleraar Aziatische religies, was te lezen op 8 juli 2019.
Elke maandag een twee pagina’s groot interview met aansprekende personen die op bijzondere wijze werden gefotografeerd.
Een bundeling verschijnt medio september bij uitgeverij Atlas Contact.

Nu hij zoveel en zo uiteenlopende mensen heeft gesproken is het de vraag wat deze serie voor hem heeft betekend en of het zijn leven heeft beïnvloed.
Zondagmiddag 13 oktober organiseren collega Fons van de Kar en ik op Voorstraat 125 een interactieve workshop.
Fokke Obbema houdt een inleiding over zijn zoektocht, daarna gaan we in diverse groepen in gesprek.
Boekhandel de Bengel uit Dordrecht biedt de mogelijkheid het boek ter plekke te kopen.
De auteur is aanwezig om met een gesigneerd exemplaar huiswaarts te keren.

Deelnamekosten bedragen 45 euro, inclusief koffie/thee en een drankje na.
Inschrijving is mogelijk via info@bbdb.info
Het aantal plaatsen is beperkt.

De knop omzetten

 

‘Even de knop omzetten’ hoor, je mensen vaak zeggen als de vakantieperiode nadert.
Werk- en vakantietijd kennen blijkbaar een ander levensritme. Onlangs had ik letterlijk moeite om een knop te vinden.
De trein stopt in Rotterdam en ik zoek naar de knop om de deuren te openen.
LEES MEER

IJsbreker

‘Wat is jouw passie?’, vroeg mijn geliefde aan een man die voorzichtige bewegingen maakte op de dansvloer.’
Hij keek haar enigszins bevreemd aan. ‘Je vrouw misschien?’, opperde zij, om het ijs te breken.
‘Ik ken maar een passie’, mompelde hij op z’n Rotterdams, moeilijk naar zijn voeten kijkend.
De ijsbreker ontmoette onverwacht een gladde ijsvloer.
LEES MEER

Stuntelende slagbomen

April is de maand van de filosofie, met dit jaar als thema ‘Ik stuntel dus ik ben.’ Geen idee of technici dit een interessant thema vinden. Met een gestaag groeiend aantal mensen stond ik op het fietsgedeelte van de Merwedebrug op de N3, ook wel bekend als de Papendrechtse bug. We waren in afwachting, tezamen met nogal wat automobilisten, van opengaande slagbomen.
LEES MEER

Trots – pareltjes van de werkvloer

Sinds 2011 worden in Wereldwijven ateliers op de Voorstraat 178 in Dordrecht uiteenlopende culturen samengebracht. Ruim 85 vrouwen met wortels in alle hoeken van de wereld – van Irak, Iran, Marokko en Turkije, tot Somalië, Burundi en de Antillen en uit Nederland – worden hier verbonden door naald en draad.
Wereldwijven is een sociale onderneming met leerwerkmogelijkheden, waar maatschappelijke betrokkenheid verweven is met ruime ervaring op het gebied van modern design. Bij Wereldwijven gaan sociaal ondernemerschap, schoonheid en ambacht hand in hand met individuele ontplooiing en versterking van eigen kracht.

LEES MEER

Met alle respect

Met alle respect

Een algemene trend op het gebied van organisatieontwikkeling is dat veranderen en ontwikkelen geldt als constante, zowel voor personen als organisaties.
Organisaties richten zich steeds meer op het creëren van het vermogen om flexibel te zijn. Dankzij het afstudeeronderzoek voor de master Bestuurskunde van mijn dochter weet ik weer wat er zoal op dit vlak is onderzocht. Werd er in het verleden vooral veel geschreven over het thema weerstand in een veranderproces, steeds meer auteurs richten zich op een meer positieve benadering.

LEES MEER

Misverstand

Ter gelegenheid van haar 60e verjaardag werd de boel versierd. Slingers, ballonnen, bloemen op de tafels en in het halletje bij binnenkomst een foto. De eerste gast, een goede vriend en scherp waarnemer, gaf aan dat hij toch echt dacht dat hij voor een feest en niet voor een begrafenis was uitgenodigd. In allerijl werd de hal extra versierd om misverstanden te voorkomen. De geliefde van de jarige gebruikte dit voorval om op ludieke wijze te vertellen wat hij zo leuk aan haar vond en hoe belangrijk om dat regelmatig te vertellen, niet alleen vandaag. De man eindigde zijn verhaal met hoe de foto in de hal bij een vriend was overgekomen. Het maakte hem sentimenteel en herinnerde hem aan een verhaal dat in alle eenvoud indruk had gemaakt.
LEES MEER