Voorstraat 125 | Nieuws
19169
blog,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

De telefoonjukebox

We kennen het allemaal: Nu volgt een keuzemenu. Vaak nog gevolgd door de mededeling dat het gesprek wordt opgenomen voor opleidingsdoeleinden. Vervolgens krijg je meestal te maken met de zinsnede: Er zijn nog, vul maar in, zoveel wachtenden voor u; gevolgd door een muziekje. Meestal muzikaal behang in de vorm van een dertien in een dozijn risicoloos deuntje. Hoe komt het toch dat niemand op het idee komt van een telefoonjukebox. Stel je voor dat je in de wachtrij wilt blijven omdat je jouw favoriete nummer wilt afluisteren. ‘Hoe kan ik u helpen?’ ‘Helpt u alsjeblieft de eerstvolgende, want dit is zo’n mooi nummer’ klinkt toch anders dan een geïrriteerd persoon die het na twintig minuten in de wachtrij spuugzat is en dat onomwonden kwijt wil aan de dienstdoende klantenservicemedewerker.
Een andere mogelijkheid is om de muziekkeuze afhankelijk te maken van de diensten die het betreffende bedrijf levert. Dat levert tal van toepasselijke muziekkeuzes op.
LEES MEER

Omarm de onzekerheid

Een keer is toevallig, twee keer valt op en als iets drie keer voorkomt kun je spreken van een patroon.
Boeren worstelen op dit moment stuk voor stuk om uiteenlopende redenen met de vraag hoe zij zich staande houden als gevolg van ingrijpende veranderingen. Hoe doorbreken zij hun ingesleten patronen? Patronen veroorzaakt door een ongezond systeem van overheidsbeleid, (boerenleen)banken, kunstmestproducenten, supermarkt(wurg?)contracten en zo meer.
LEES MEER

Empathiemuur

Sociologie heeft als studieobject het menselijk handelen en streeft naar nieuwe inzichten. Zo brengen sociologen machtsverhoudingen aan het licht, en vooral de processen waardoor machtsverhoudingen ontstaan en voortbestaan. In dit verband stuitte ik op een artikel over een onderzoek hoe het is om te leven met een lage status. Komt de term ‘empathiemuur’ je bekend voor?
Empathie kent meerdere omschrijvingen. Een mooie definitie kwam van strafpleiter Natacha Harlaquin, gezeten aan de tafel van het programma Vandaag Inside: Empathie is de bereidheid om volledige aandacht te geven aan mensen waar je het volledig mee oneens bent. Was daar niet iets aan de hand met een uit de hand gelopen anekdote?
LEES MEER

Nieuw boek

 

Op 22 april 2022 verschijnt mijn boek Blijf dicht bij jezelf. En hoe doe je dat dan?

Socrates verklaarde dat het niet-onderzochte leven het leven niet waard was. Hij vatte het samen met: ‘Ken uzelve’. Zelfinzicht is een hulpmiddel bij onvermijdelijke keuzes die op je pad komen. Of het nu gaat om keuzes in je werk, relatie, omgang met familie, een plek om fijn te wonen of om je mentale en fysieke gezondheid. Wat vind je belangrijk in je leven en werk? Zelfness kan een wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van jouw leven. In dit boek word je uitgenodigd op zoek te gaan naar wie je bent en daagt de auteur de lezer uit tot zelfreflectie. Op een overzichtelijk manier wordt achtergrondinformatie gegeven.
De persoonlijke verhalen, de vele oefeningen en toepasselijke columns handvatten bieden de lezer de mogelijkheid om aan zelfonderzoek te doen.
LEES MEER

Weet je wat jij moet doen?

Je kent ze wel, rubrieken in tijdschriften waarin lezers advies vragen over vraagstukken die om een oplossing vragen.
Relatieproblemen, gedoe met kinderen, klimaatschaamte. Het komt allemaal voorbij en andermans problemen oplossen is kinderspel, aldus een Chinees gezegde. De goedbedoelde adviezen geven vooral inzicht in de denkwijze van degenen die hun licht erover laten schijnen.
Hoe geef je geen advies en laat je de ander zelf tot een oplossing komen?
LEES MEER

Er niet bij zijn

Er zijn mensen die alles ontlenen aan de ark van Noach.

ONE: Don’t miss the boat.
TWO: Remember that we are all in the same boat.
THREE: Plan ahead. It wasn’t raining when Noah built the Ark.
FOUR: Stay fit. When you’re 60 years old, someone may ask you to do something really big.
FIVE: Don’t listen to critics; just get on with the job that needs to be done.
SIX: Build your future on high ground.
SEVEN: For safety’s sake, travel in pairs.
EIGHT: Speed isn’t always an advantage. The snails were on board with the cheetahs.
NINE: When you’re stressed, float a while.
TEN: Remember, the Ark was built by amateurs; the Titanic by professionals.
ELEVEN: No matter the storm, there’s always a rainbow waiting.
LEES MEER

Ik werk, dus ik ben

Stichting Utopia is initiatiefnemer van de idealenfabriek en stelt wisselende thema’s aan de orde. Dat doen ze met als motto: Utopische idealen wijzen de weg. Ze geven ondermeer een (gratis) tijdschrift uit. Het laatste themanummer gaat over werk met intrigerende titels als:
LEES MEER

Overpeinzing

Oudejaarsavond was met een vervelende buikgriep een vervreemdende ervaring.
LEES MEER

Loslopen

Mensen overschatten zichzelf op de korte termijn.
Mensen onderschatten zichzelf op de lange termijn.
Hoe waar deze uitspraak is, mocht ik afgelopen week ondervinden.

‘Linksaf’, klinkt het via de telefoonapp en de lopers die ons inhalen volgen het hen luid en duidelijk toegewezen smalle pad.
LEES MEER

Soorten opdrachten

De afgelopen jaren werd ik naast team- en individuele coaching gevraagd voor opdrachten die raken aan mijn studieachtergrond sociologie.
Sociologen vragen zich af hoe mensen de problemen van het samenleven oplossen.
Opdrachten hebben regelmatig een relatie met maatschappelijke vraagstukken.
Een overzicht:
LEES MEER