Voorstraat 125 | Nieuws
19169
blog,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Misverstand

Ter gelegenheid van haar 60e verjaardag werd de boel versierd. Slingers, ballonnen, bloemen op de tafels en in het halletje bij binnenkomst een foto. De eerste gast, een goede vriend en scherp waarnemer, gaf aan dat hij toch echt dacht dat hij voor een feest en niet voor een begrafenis was uitgenodigd. In allerijl werd de hal extra versierd om misverstanden te voorkomen. De geliefde van de jarige gebruikte dit voorval om op ludieke wijze te vertellen wat hij zo leuk aan haar vond en hoe belangrijk om dat regelmatig te vertellen, niet alleen vandaag. De man eindigde zijn verhaal met hoe de foto in de hal bij een vriend was overgekomen. Het maakte hem sentimenteel en herinnerde hem aan een verhaal dat in alle eenvoud indruk had gemaakt.

Op een dag vroeg een wiskunde lerares aan haar leerlingen de namen van alle klasgenoten op een papier te schrijven en naast de naam enige ruimte te laten. Daarna zei ze, dat ze het beste wat ze over deze klasgenoten konden vertellen achter de naam moesten schrijven en dat achter iedere naam iets moest staan. De opdracht duurde het gehele lesuur, aan het eind werden de opdrachten ingeleverd bij de lerares.
In het weekeinde nam de lerares voor iedere leerling een blad en schreef zij al deze positieve en opbouwende opmerkingen op zijn of haar blad. Op maandag gaf ze tijdens haar les aan deze klas aan alle leerlingen hun lijst. Iedereen begon te lezen en te lachen. ‘Is dat echt zo?’, ‘Ik wist niet dat anderen mij zo leuk vinden’, kon je horen fluisteren. Na enige tijd werd over deze lijsten niet meer gesproken. Ook wist de leerkracht niet of de leerlingen dit onderling of met hun ouders bespraken. De oefening had zijn effect op de onderlinge sfeer tussen de leerlingen, dat was voor haar het belangrijkste.
Enkele jaren later kwam haar oud-leerling Mark om in een oorlogsgebied en de lerares werd uitgenodigd voor de begrafenis. De kerk was overvol met vele vrienden. Een voor een bewezen de mensen die van hem gehouden hadden of hem gekend hadden hem zijn laatste eer. De lerares ging als een van de laatste naar zijn graf. Enige tijd daarna vroeg een collega van Mark aan haar: ‘Bent u Marks wiskunde lerares?’ Zij knikte bedroefd. Toen zei hij: ‘Mark heeft het vaak over u gehad’.

Na de begrafenis was er gelegenheid tot condoleren en een aantal van Marks vroegere klasgenoten zaten bij elkaar. Marks ouders waren blij haar te zien en spraken haar aan. ‘We willen u iets laten zien’, zei Marks vader en haalde een portefeuille uit zijn broek. ‘Dit vonden we bij Marks’ spullen en we dachten dat u het zou herkennen’. Uit de portefeuille trok hij een sterk verouderd, veelgebruikt, bij elkaar geplakt blad; duidelijk zichtbaar vaak open- en weer dichtgevouwen. De lerares wist zonder verder te kijken dat dit het blad was waarop alle goede, opbeurende en positieve dingen stonden die zijn medeklasgenoten hadden opgeschreven.

‘Wij willen u enorm bedanken, dat u dit gedaan heeft’, zei Marks moeder. ‘Zoals u kunt zien heeft Mark dit enorm gewaardeerd.’ Hierna verzamelden alle voormalige leerlingen zich rondom de lerares. Charlie lachte een beetje en bekende: ‘Ik heb mijn lijst ook nog. Deze ligt in de bovenste la van mijn bureau’. Heleen, de vrouw van Joost, zei: ‘Joost heeft me gevraagd of ik uw lijst in ons trouwalbum wilde plakken’. Ik heb mijn lijst ook nog, zei Mary. ‘Ik heb hem in mijn dagboek geplakt’. Vicky, één van de andere leerlingen, maakte haar handtas open, haalde haar agenda eruit en toonde haar lijst aan de anderen. Helemaal bijeen geplakt en duidelijk veel gebruikt. ‘Ik neem hem overal mee naar toe’, zei Vicky en voegde er aan toe… ‘Volgens mij heeft iedereen die lijst nog, en onder handbereik’
De lerares was zo ontroerd, dat ze begon te huilen en moest gaan zitten. Ze huilde om Mark en al deze vrienden die hij nooit meer zou zien.

Hij was helemaal niet van plan geweest om juist dit verhaal te delen, maar, zo zei hij ‘we vergeten vaak dat ieders leven eindig en dat het daarom zo belangrijk is, dat we de mensen die we liefhebben, die ons dierbaar zijn, regelmatig laten weten dat ze speciaal, bijzonder en belangrijk zijn.

Pauzetijden

Wie kent niet het geroezemoes tijdens pauzes? Tijdens trainingen of workshops zijn juist pauzetijden van uitermate groot belang.
De vrouw die mij het vak heeft geleerd – Karien van Lohuizen – drukte mij dat op het hart.
Deelnemers zijn weg uit de dagelijkse hectiek en komen als het goed is vooral buiten het programma om op een andere manier met elkaar in gesprek.
Natuurlijk hoort serieus vergaderen, trainen, workshoppen en discussiëren erbij; maar na twee jaar wonen en werken op Voorstraat 125 in Dordrecht heb ik ontdekt welke rol lunches spelen in het groepsproces. De lunch dient niet alleen om de inwendige mens te versterken, maar vooral ook om elkaar, om in het jargon te blijven, op een andere manier te verteren.
De aangeboden inhoud is het vehikel om elkaar anders dan anders te ontmoeten.
Het is fascinerend om in het bijzonder tijdens dergelijke pauzes te zien hoezeer de dynamiek per groep verschilt.
Aan de sfeer aan tafel merk je of het gelukt is een groep mensen tot een andersoortig gesprek te brengen.
Het is als in het verhaal van de routineuze ober, die door de vaste gast in de hoek wordt geroepen.

LEES MEER

Echtgenieten

In een radio-uitzending werd Pier Ebbinge geïnterviewd. Een gedistingeerde aimabele man, qua leeftijd een zeventiger; zo schat ik in. Hij heeft een relatiebureau voor mannen en vrouwen met een exclusieve levensstijl. Anders geformuleerd: hij helpt mensen die bereid en in staat zijn een modaal jaarsalaris uit te geven aan de zoektocht naar een geschikte partner.

Hij is de man van de mooie zinnen in grote advertenties in de zogenaamde kwaliteitskranten.
Memorabele zinnen van zijn hand ontstaan na gesprekken van een kleine drie uur met zijn clientèle:
Een bijzondere vrouw door wie en hoe zij is; ‘jong’, warm; goed wijn behoeft geen krans. Vanaf haar prille jeugd veel gezien en ook begrepen. Doorziet en realiseert veel. De beoogde partner die past is een sprankelend, karaktervol, compleet mens met plussen en minnen. Niet een troubadour in de marge.

LEES MEER

Singles voor singles

Esther Hettema van Matchingsbureau Mens en Relatie en Bert den Boer van de unieke monumentale locatie Voorstraat 125 organiseren gezamenlijk op
vrijdagavond 15 februari 2019 Singles voor singles
In een sfeervolle omgeving bieden wij de leeftijdscategorie 45 tot 65 jarigen de mogelijkheid om mensen te ontmoeten die openstaan voor een relatie.
Voor een goed gesprek kun je terecht in de gezellige ontmoetingsruimte.
Heb je zin om lekker te swingen op de dansvloer, dan kan dat ook. Twee deejays draaien vinyl.Twee deejays draaien vinyl. Zij maken tevens via een interactief intermezzo ongedwongen onderling contact mogelijk.
Je hebt vast een gezellige avond, ontmoet nieuwe mensen en misschien iemand met wie het klikt.
Esther geeft indien gewenst informatie over Mens en Relatie, een van de meest succesvolle matchingsbureaus in Nederland.Inloop vanaf 20:30. Eindtijd 00:30.
Entree € 20, -, inclusief koffie/thee.
Drankjes tegen betaling.
Wees er snel bij, het maximum aantal deelnemers is 40 personen.
Deelname is definitief na overmaking van het entreebedrag. Parkeermogelijkheden: zie de rubriek Contact & Route op deze website
Aanmelden kan via Esther Hettema: 06 30194606 / 71@mensrel.nl

Nieuwsflitsen

 

Nieuwsflitsen 2019

Procesbegeleiding
Afstemming met diverse organisaties over teambegeleiding.
Daarnaast nieuwe intakes voor individuele coaching trajecten.
Geïnteresseerd in functiegerichte coaching? Neem contact op.

Trots op mijn bedrijf – zie rubriek Filmportretten
Afstemming in samenwerking met Kees van Berchum met de Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden.

Verhuur Voorstraat 125
In de maand januari verwelkomen wij de volgende organisaties: Service Centrum Drechtsteden, BBdB, Ons1Zorg, gemeente Dordrecht, Vereniging Oud-Dordrecht.

Vinyl – something completely different
Naast verzamelen van vinyl en af en toe plaatsjes draaien op een feestje ook organisatie van:
Singles voor singles. We kijken terug op een bijzonder geslaagde avond 3 november jl.
Dit evenement wordt herhaald op vrijdagavond 15 februari 2019
Interesse in de flyer: mail naar info@bbdb.info

Boek Echt Contact – Hoe zorg je ervoor dat het klikt?
De recent verschenen 2e druk van mijn boek Echt Contact is verkrijgbaar via uitgeverij Scriptum en alle overige distributiekanalen (boekhandels, Bol.com e.d.).
Een gesigneerd exemplaar is ook via mij verkrijgbaar.

Boek Trots
Als bestuurslid van Wereldwijven Ateliers werk ik mee aan het boek Trots. Daarvoor interviewde ik samen met de leidinggevenden tien vrouwen. Zij  worden geportretteerd in woord en beeld en staan symbool voor de grote groep vrouwen die elke week werken aan hoogwaardige textiele designproducten. We streven naar publicatie rond de nieuwjaarsreceptie. In samenhang word eveneens de nieuwe huisstijl gepresenteerd.

 

 

Echt Contact

Leuk nieuws. Mijn boek Echt Contact – Hoe zorg je ervoor dat het klikt? krijgt een tweede druk. Dus weer te bestellen bij uitgeverij Scriptum. Of via bol.com.
Korte omschrijving:
LEES MEER

Relaties en identiteit

De laatste uitzending van Zomergasten met de Vlaamse psychotherapeut Esther Perel gezien? Zij is bekend door haar onderzoek naar de spanning tussen de behoefte aan veiligheid (liefde, ergens bij horen en nabijheid) en de behoefte aan vrijheid (erotisch verlangen, avontuur en afstand) in menselijke relaties. In haar werk gaat zij uit van een systemische benadering waarbij je, op welk niveau dan ook, een probleem niet los kunt zien van de context.
Haar persoonlijke geschiedenis laat eveneens zien dat persoonlijke keuzes in relatie staan tot je familiesysteem. Haar leidraad zijn uitspraken als:
‘De kwaliteit van relaties bepaalt de kwaliteit van ons leven’ en ‘We moeten niet naar geluk zoeken, maar naar betekenis.’
Als dochter van twee joodse mensen die allebei als enige van hun familie de kampen hebben overleefd, begreep ze al jong dat je mensen moet leren lezen. Ze verplaatst zich in verhalen en drijfveren van mensen en ziet twee soorten mensen: mensen die alleen maar niet dood willen en mensen die echt een levendig leven zoeken.

LEES MEER

Wat werkt?

Het is goed toeven op het terras van de camping na een inspannende fietstocht door het heuvelachtige landschap.
‘Nederlanders?’ vraagt een wat oudere man.
Hij is net gearriveerd en vertelt dat hij al jaren op dit Franse terrein te gast is.
Vervolgens vraagt hij: ‘En, werkzaam in het onderwijs?’ LEES MEER

Black dog

Zelden heb ik  de essenties over depressie zo kort en krachtig zien verbeeld als in het filmpje Black Dog.
In vier minuten wordt verhelderd wat een depressie voor iemand betekent.
Zie ook de column Zwarte hond.

Zwarte hond

Over psyche gesproken. Google het woord depressie en je hebt bijna 2 miljoen hits. Zelden heb ik  de essenties over deze stemmingsstoornis zo kort en krachtig zien verbeeld als in het filmpje Black Dog. Te zien op mijn website bij filmportretten. In vier minuten wordt verhelderd wat een depressie voor iemand betekent.
Kun je ook depressief worden van een loonkloof? Kennen bestuursvoorzitters met topinkomens de conclusies van een onderzoek door Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en econoom Angus Deaton van de Amerikaanse Princeton University. Zij concluderen dat meer geld bijdraagt aan je tevredenheid, gelukkiger word je er niet van. Met een jaarinkomen van 58.000 euro bereik je het plafond van je geluksgevoel. Daniel Kahneman ontving in 2002 de Nobelprijs voor de economie voor het integreren van psychologische inzichten in de economische wetenschap. Mijn inschatting is dat ondermeer de top van ING op dit moment enig psychologisch inzicht kan gebruiken.Hoe leuk is het om te weten dat jij, volgens een berekening van het Financieele Dagblad, als topper van Unilever 292 keer meer verdient dan het gemiddelde salaris van de werkvloer. Wat betekent deze loonkloof voor de psyche van de toppers en de gemiddeld werknemer? Het doet me denken aan een verhaal uit het boek Repacking your bags van Richard Leider en David Shapiro:

LEES MEER