Voorstraat 125 | Nieuws
19169
blog,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Vreugdevolle regelmaat

Weinig mensen vinden discipline een prettig woord. Iemand gaf mij een omschrijving waardoor ik anders ben gaan kijken. Noem discipline vreugdevolle regelmaat, het zorgt voor een ander perspectief. Als ik nu iets moet doen wat discipline vraagt en waar ik soms (lees: meestal) geen zin in heb, zoals de afwas, stofzuigen, de badkamer schoonmaken; ja eigenlijk vooral regelmatige terugkerende huishoudelijke karweitjes dan zorgt deze maner van kijken net voor een andere aanpak.
LEES MEER

de voetbalcoach als voorbeeld?

Binnenkort verzorg ik een tweedaagse training over coachend leiding geven. Ik hoop dat er zich onder de deelnemers
geen voetballiefhebbers bevinden, want het zal toch niet zo zijn dat zij langs de lijn lopende coaches die vol adrenaline
heen- en weer lopend aanwijzingen schreeuwen als voorbeeld beschouwen. In dat geval kan ik mijn programma helemaal
omgooien.
LEES MEER

Vakantieperiode

Vakantiereces Voorstraat 125: maandag 17 juli tot t/m 17 september.

De houdbaarheidsdatum

> Ha Bert, jij bent met pensioen las ik ergens.
< Ik ben AOW-gerechtigd.
> Dat is toch hetzelfde.
< Niet helemaal.
> Hoezo?
< Hoe maak ik dat duidelijk. Vergelijk het bijvoorbeeld met het Landbouwakkoord.
> Ja, als dat rond is zijn de stikstofproblemen voor een groot deel opgelost.
< Dat is niet zo.
> Hoezo?
< Een akkoord zegt helemaal niets als een aantal activistische organisaties niet meedoen.
> Dus een pensioenleeftijd zegt ook niet alles.
< Klopt, wil je nog een vergelijking?
> Kom maar op.
< Een THT-datum  – ‘Ten minste Houdbaar Tot’ – staat op voedingsmiddelen.
> Ken ik. Als iets over de datum is gooi ik het onmiddellijk weg.
< Nee, dat geldt allen  voor TGT-producten – Te Gebruiken Tot. Ten minste houdbare producten kun je meestal nog wel zonder gevaar eten als het in goed is bewaard.
> We verspillen dus teveel, ook omdat we het onderscheid niet goed weten?
< Klopt. En zo is het ook met die leeftijdsgrenzen.
> Wil je daarmee eigenlijk zeggen dat talent wordt verspild.
< Je legt me de woorden in mijn mond.

Expo

Sjane de Haan (1954) is autodidact. Haar eerste schilderij maakte zij 40 jaar geleden in Frankrijk waar zij spontaan een doosje verf en een schetsblokje kocht.

Dat Sjane is geboren aan de rand van de Alblasserwaard is terug te vinden in haar favoriete onderwerpen: ruime, weidse vergezichten waarin het lijnenspel zo mooi zichtbaar is.

Ieder schilderij is een zoektocht naar kleur, verhouding, harmonie, evenwicht en rust. Zij laat gedurende het schilderproces weg wat er niet toe doet. In haar recente werk worden haar  landschappen meer en meer abstract.

Bert den Boer (1956) schildert ruim tien jaar. Hij volgde schilderlessen bij Bart van der Bom. Zijn werk is een weerspiegeling van onderwerpen die hem interesseren. Hoe maken mensen contact, hoe beleven mensen situaties, welke verlangens streven zij na, hoe blijf je dicht bij jezelf. Het zijn onderwerpen die ook terugkomen in boeken van zijn hand. Zijn kleurrijke werk nodigt de kijker uit een eigen verhaal erbij te bedenken.

Galerie Atelier 27 is te vinden in de Vleeshouwerstraat 84 te Dordrecht.
Openingstijden do t/m za en 1e zondag van de maand 12.00 – 17.00

Expositie schilderijen

Samen met Sjane de Haan exposeer ik t/m 2 juli bij Galerie Atelier 27 in de Vleeshouwersstraat 84 te Dordrecht. Mijn werk is een weerspiegeling van onderwerpen die mij interesseren. Hoe maken mensen contact, hoe beleven mensen situaties, welke verlangens streven zij na, hoe blijf je dicht bij jezelf. Het zijn onderwerpen die ook terugkomen in boeken van mijn hand, zoals Leef je verlangen, Echt Contact en Jij ook altijd! Recent verscheen Blijf dicht bij jezelf – En hoe doe je dat dan?

Sjane de Haan is autodidact. Zij is geboren aan de rand van de Alblasserwaard en dat is terug te vinden in haar favoriete onderwerpen: ruime, weidse vergezichten waarin het lijnenspel zo mooi zichtbaar is.
Ieder schilderij is een zoektocht naar kleur, verhouding, harmonie, evenwicht en rust. Zij laat gedurende het schilderproces weg wat er niet toe doet. In haar recente werk worden haar  landschappen meer en meer abstract.

Meisjesdingen

Lentekriebels, wie verlangt daar niet naar na al die grijze regenachtige bewolkte dagen, waarbij elke glimp zonlicht terrassen doet vollopen. Hoewel, een van de onvolprezen creaties van de maandag jongstleden overleden Wim de Bie – Otto den Beste, de strenge leraar Duits – kon zich mateloos opwinden over de vunzigheid van moeder Natuur in het voorjaar: ‘Die hele lente is een obsceen jaargetijde. Met die bloemen die maar opengaan, en dat je in die kelken kan kijken en die vieze meeldraden en stampers open en bloot ziet hangen. Laat ze die viezigheid voor zich houden!’
LEES MEER

De Queeste

De documentaire De Queeste waarin drie onderscheiden biologische boeren – een akkerbouwer, strokenbouwer en glastuinbouwer – hun persoonlijke verhalen en dilemma’s voorleggen aan gesprekspartners krijgt stap voor stap gestalte.
Afgelopen weken maakten we opnamen waarbij akkerbouwer Mees Visser in gesprek was met oud-minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Veerman en strokenbouwer Cornelis Mosselman met wetenschapper Imke de Boer. Zij schreef met haar team een visie op een volledige transformatie van het Nederlandse voedselsysteem en won er een prestigieuze prijs mee. We gaan voort.

Denktanken

Bij tegenslag is het een kwestie van accepteren en tot je te nemen wat de stoïcijnen al vanaf 300 voor Christus ons leren: het grootste deel van wat we ervaren ligt buiten onze macht. Het enige wat we kunnen beïnvloeden is onze kijk op wat er met ons gebeurt. Denk hierbij aan de uitspraak: ‘Geef me kalmte om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me de moed om te doen wat ik wel kan veranderen. Geef met de wijsheid om tussen die beide een onderscheid te maken.’ Kortom, niet de dingen zelf maken ons mensen van streek, maar onze denkbeelden erover.
LEES MEER

Ken je dat?

Ken je dat? Iemand zegt tegen je ‘beste wensen’ en vraagt zich af of dit nog mag, gezien de tijd van het jaar. Op een website over zakelijke etiquette lees ik dat we elkaar tot en met de derde week van januari nog het beste mogen wensen. Daarna is het niet meer relevant. Dus als je iemand in de loop van het jaar na een goed gesprek het beste wenst, ga je de fout in. Dat je het maar weet. Hoe dan ook wens ik iedereen toe dat je geen last krijgt van polypragmosyne. Het is geen overgewaaide virusvariant, plantenziekte of een universiteit waar professoren elkaar de hersens inslaan vanwege een overdosis aan pragmatisme. Deze term houdt in dat wij proberen met zoveel mogelijk taken tegelijkertijd bezig te zijn, waardoor we uit het oog verliezen waar het werkelijk om te doen is.
LEES MEER