Smartphonevreemden
Op moment van schrijven hebben we maandag 16 januari, Blue Monday, achter de rug. U weet wel, iemand heeft bedacht dat de derde maandag van het jaar de meest depressieve dag is van het gehele jaar en als we dat allemaal gaan geloven en elkaar daarin napraten dan is dat ook zo. De aanname is dat goede voornemens al gesneuveld zijn en dat het tegenvalt om zaken net even anders aan te pakken.
Nieuwe mogelijkheden hebben belemmerende valkuilen als tegenhanger. Volgens mij kun je je echter niet niet ontwikkelen. Als je iets doet, wat je niet eerder hebt gedaan, wat dan ook – al is het gedag zeggen tegen een onbekende buurman – lijkt me dat al ontwikkeling. Jezelf ontwikkelen, mobiliteit, flexibiliteit, being agile en scrum (om even wat verse organisatieontwikkeltermen erin te gooien): alle kleine beetjes helpen. Blue Monday heeft een groot voordeel, namelijk dat het daarna alle dagen van het jaar alleen maar mee valt. Het leven lacht ons toe, al maakt het natuurlijk uit hoe we dat leven beleven. Iemand beweerde eens dat we drie levens leiden: een openbaar, een privé en een geheim leven. Lijkt me niet zo gek. Teeveeprogramma’s en tijdschriften zijn vooral op zoek naar dat geheime leven door taboes aan te kaarten. Van die onderwerpen waar we moeilijk over praten met elkaar en die dus nieuwsgierigheid wekken. Daarbij kan het qua berichtgeving twee kanten uit. Zogenaamde emo-tevee hanteert het principe van gluren bij de buren (‘Wat niemand mocht weten…’). Een integere aanpak levert bespreekbaarheid van een onderwerp in bredere kring op. Blue Monday maakt in die zin depressiviteit bespreekbaar.
Een film tip die aansluit bij dit thema is van Italiaanse snit. Perfetti Sconosciut zet je aan het denken over de omgang met je smartphone en de vraag in welke mate je elkaar echt kent. Vrienden ontmoeten elkaar tijdens een etentje en tijdens het voorgerecht komt het gesprek op een vrouw die haar man op overspel betrapte toen ze in zijn smartphone sexy boodschappen aantrof. Een van de aanwezigen stelt voor dat iedereen zijn mobieltje op tafel legt en dat ze alle binnenkomende telefoontjes en berichtjes die avond met elkaar zullen delen. Goede vrienden blijken volmaakte vreemden. De film laat niet alleen zien in welke mate de smartphone ons levens beheerst. Wie is nog in staat een bliebtoontje te negeren? De film toont ook dat we ons heden en verleden meedragen in onze smartphones. Dus mocht je interesse hebben in een bijzonder avondje met vrienden…