Voorstraat 125 | Stuntelende slagbomen
22490
post-template-default,single,single-post,postid-22490,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Stuntelende slagbomen

Stuntelende slagbomen

April is de maand van de filosofie, met dit jaar als thema ‘Ik stuntel dus ik ben.’ Geen idee of technici dit een interessant thema vinden. Met een gestaag groeiend aantal mensen stond ik op het fietsgedeelte van de Merwedebrug op de N3, ook wel bekend als de Papendrechtse bug. We waren in afwachting, tezamen met nogal wat automobilisten, van opengaande slagbomen.

Van waar ik stond had ik goed zicht op het kantoortje midden op de brug, waar een man of zes druk met elkaar stond te overleggen. Ik zag mensen zich aan elkaar voorstellen, met brede armgebaren elkaar uitleg geven, telefoontjes werden gepleegd en iedereen keek omstebeurt, zo leek het, uitermate indringend naar het enige aanwezige computerscherm. Falen gaat ook op voor techniek, al is het altijd zo dat technische problemen zich uiteindelijk wel oplossen. Die wijsheid heb ik van mijn pc-mannetje, die altijd weer een oplossing weet voor een haperende laptop. Na een uurtje kwamen er verlossende geluiden. Niet eens met veel gepiep en gekraak, zelfs tamelijk geluidloos, verheven de slagbomen zich. De technici gaven elkaar een high-five.

Hoe hebben ze dat gefikst? Soms kom je via allerlei associaties tot een oplossing. Zouden ze filosofisch geïnspireerd zijn door een bekend verhaal uit het Midden-Oosten?
Een Arabische man die bij zijn overlijden zijn zeventien kamelen naliet aan zijn drie zonen had in zijn testament bepaald, dat zijn oudste zoon de helft van de kamelen zou krijgen. Zijn middelste zoon zou een derde van de kudde ontvangen en de jongste zoon een negende deel. De broers wilden maar wat graag de laatste wens van hun vader respecteren. Maar ze zaten tegelijkertijd met een probleem. Zeventien is niet te delen door twee, drie en negen. Ze bedachten ingewikkelde oplossingen: kamelen aan elkaar verhuren of de dieren slachten en het vlees verdelen. Dit leken allemaal geen goede oplossingen. Omdat de broers er niet uitkwamen, besloten ze advies te vragen aan een wijze oude vrouw.

De vrouw dacht na en zei tegen de broers dat ze hen niet kon helpen. Wat ze wel kon doen was haar kameel aan de broers schenken. De broers aarzelden, maar de oude vrouw stond erop. Met de nieuwe kameel telde kudde nu in totaal achttien kamelen. De broers keken opnieuw of ze de kamelen konden verdelen zoals hun vader dat had gewenst. Ze waren er al snel uit. De oudste zoon nam de helft van de achttien kamelen wat neer kwam op negen, de middelste een derde, zes kamelen, en de jongste een negende, twee kamelen.
Na de verdeling bleek er één kameel over te zijn. Deze ging terug naar de oude vrouw, die met een grote grijns het dier weer in ontvangst nam. In ganzenpas, om in dierentermen te blijven, kwam het verkeer weer op gang.