Voorstraat 125 | Thuiskomen
21888
post-template-default,single,single-post,postid-21888,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Thuiskomen

Thuiskomen

‘Jong en toch oud, rijk aan ervaring bepaalt geen ervaring hem.
Zijn zwerftocht ten einde, is waar hij gaat, zijn huis.’

Iedere leeftijd biedt vergeleken met voorgaande levensjaren specifieke mogelijkheden en deze zijn per levensjaar beschreven in het boek Nog vele jaren, De symboliek van elk levensjaar. Altijd een leuk verjaardagscadeau, het is maar een tip. Dit jaar wilden wij eens wat anders, zo’n levensjaarmotto in je achterzak helpt dan als je een groene route door Ierland fietst. Als je in Nederland op een rustige plek aan het fietsen bent, moet je niet vreemd opkijken als het verkeersbord Stiltegebied opduikt. Dat je het maar weet. In Ierland daarentegen bekruipt je fietsend over plattelandswegen soms het gevoel on the road to nowhere te zijn. Twijfel ontstaat of het op de kaart aangeduide gehucht echt bestaat. Twijfel slaat ook toe als een fietsroute plotsklaps eindigt bij een drukke autoweg. En was het nu voor of na deze kerk rechts? Ervoor toch? Na een stevige klim eindigt de weg bij een huis met een vriendelijke dame. Dalen is in ieder geval gemakkelijker dan klimmen. Mijn vakantie heeft me naast mooie vergezichten, gezellige pubs met veel live muziek, bijzondere gesprekken en veel Ierse vriendelijkheid ook een aantal inzichten opgeleverd, die wellicht in breder verband bruikbaar zijn:

‘Ben ik op de goede weg?’ is een mooie vraag. Vertrouw op je intuïtie of je wat kunt met het antwoord. Mensen die nooit op de fiets zitten, gaan uit van autowegen en rekenen in autokilometers en -tijden.

Luister heel goed en vraag door. Een mooie actie past niet altijd bij de vraag waar het om draait. Wat meer luistertijd scheelt soms veel kilometers.

Als iemand nadrukkelijk en bij herhaling aangeeft je zeker niet het verkeerde advies te willen geven, krijg je vaak niet zo’n goed advies. Zo zijn wij een aantal keer blijmoedig verkeerd gefietst.

Een onverwacht gesprek draagt bij aan je levensvreugde. Ondersteunende apps als Google Maps en Here we go geven je niet die ene mooie route van bankbediende John.

Regen hoort erbij. In het leven heb je zaken die je niet kunt beïnvloeden te accepteren. Net zoals Eskimo’s meerdere woorden voor sneeuw schijnen te hebben, leidt een leven met regelmatige regen tot taalverrijking: a damp day with some patchy, light rain; mainly dry; dry for a time, then rain pushing in from the south-west; early rain, bright later but a shower; sunny spells but a few showers; it will be dry for much of the day, heavy showers.

Tiny, een schipper die ons voor een boottocht uitnodigde gaf ons over Ierland de volgende wijsheid mee: In Ierland word je altijd nat, binnen en buiten.