Voorstraat 125 | Column
open aanbod Vorstraat 125
column voorstraat 125
22303
post-template-default,single,single-post,postid-22303,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Weten waar je moet zijn

Weten waar je moet zijn

Dordrecht is bij mijn weten de enige stad waar je voor de jaarlijkse vrijmarkt een kraam moet huren voor een bedrag van 48,50.
De foto die te vinden in op de website waar dit wordt gemeld, is grappig genoeg genomen in een straat waar niemand zich daaraan houdt.
Het doet me denken aan een spreuk van Jules Deelder:
Je kunt beter zijn waar je moet wezen
dan weten waar je moet zijn

Over zijn waar je moet wezen gesproken. Afgelopen zaterdag vond de afsluitende dag van de schildercursus die ik volg plaats. Vanwege het mooie weer ontstond een spontane actie om dat bij mij in de tuin te doen in plaats van binnenshuis in het atelier waar de cursus werd gegeven. Het was fantastisch om buiten te zijn en alle cursisten schilderend in de tuin bezig te zien. Nu kwam dit improviserend tot stand en voor de deelnemers bracht het geen kosten met zich mee.
Als ik mijn loopbaan als zelfstandige overzie, valt me op hoe moeilijk het is om vanuit een relatief kleine organisatie potentiële deelnemers te laten weten waar ze moeten zijn. Open aanbod organiseren lijkt een kwestie van trial and error. Soms lukt het en soms helemaal niet.
Mijn eerste poging betrof een driedaagse getiteld Wat bezielt je? In een metafoor van een reis was dit aanbod op originele wijze verpakt in de vorm van een ticket. Ondanks veel publiciteit bleef het aantal aanmeldingen steken op een. Doe ik iets niet goed? Ik doe vast iets niet goed.
Een inkoper van een grote organisatie vertelde me dat de grootse valkuil persoonlijk enthousiasme is. Je bent zelf niet de maatstaf. Een vorm van bedrijfsblindheid dus. Om dit soort werkblunders kun je maar beter lachen. Vandaar dat zogenaamde FuckUp Nights aan populariteit winnen. Het is een organisatie die netwerkbijeenkomsten organiseert waar mensen carrière flaters met elkaar delen. Dit fenomeen is bedacht door een Mexicaanse vriendengroep en vindt daar plaats in 29 steden. Je bent alleen welkom als je ook een blunder te delen hebt. Louter lachen om andermans flaters is er dus niet bij. Zouden ze bij mijn gemeente de humor ook inzien van de burgerlijke ongehoorzaamheid van kraamloze verkopers? Degene die de foto heeft geplaatst vast wel.
Afijn, benieuwd of mijn komende open aanbod gaat lukken. Tips welkom.