Voorstraat 125 | Wijsheid uit een leeg hoofd
22575
post-template-default,single,single-post,postid-22575,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
 

Wijsheid uit een leeg hoofd

Wijsheid uit een leeg hoofd

Een collega stuurt regelmatig een nieuwsbrief rond met inhoudelijk vaak bruikbare tips.
Haar laatste gaat over de vraag hoe je een programmaflap zo pakkend mogelijk maakt.
Het deed me denken aan het boek Wijsheid uit een leeg hoofd.In de inleiding vertelt auteur Jacob Liberman over zijn ontdekking dat ware wijsheid niets te maken heeft met ons, maar met hoeveel van ons er niet is.
Je best doen om goed over te komen, controle te houden en geaccepteerd willen worden, zorgt ervoor dat je jezelf met veel onnodige gedachtespinsels belast.
Hij krijgt dit inzicht tijdens een presentatie als hij al zijn tevoren gemaakte aantekeningen uit zijn handen laat vallen.
Zijn verhaal was daarna vooral goed omdat hij het vertelde vanuit tegenwoordigheid van geest.
Als het over programmaflappen gaat, heb ik altijd de neiging te wijzen naar een onbeschreven vel.
En gewoon maar te beginnen met ons in ieder geval anders dan anders aan elkaar voor te stellen.
Vooral geen rondjes met naam, opleiding en functie. Ken je dat?
Los van het feit dat je mogelijkerwijs statusverschillen introduceert draaft er altijd wel iemand door in zijn werkomschrijving waardoor aan alle kanten licht gesteun en gekreun ontstaat.
Het wordt veel boeiender als het bijvoorbeeld gaat over levenslessen, individueel beleefde ´drama´s´, levensmotto´s.

Praat in breder verband met collega´s, de wasmachinereparateur, de glazenwasser, een sporter (je partner?) eens over keerpunten, levensfasen, verlangens en je krijgt prompt een ander gesprek dat je over jezelf aan het denken zet. Al is het vanuit praktisch oogpunt handig als – in willekeurige volgorde – daarna de wasmachine en je relatie goed werken.
In mijn beleving is het goed als het net even anders gaat. Natuurlijk bereid je je afhankelijk van de context ergens goed op voor.
Mijn tip is om het daarna los te laten en jezelf vervolgens de ruimte te geven om te kijken wat er om je heen gebeurt en daar adequaat op in te spelen.
Als je achteraf concludeert dat het net even anders is gegaan, dan heb je in ieder geval contact gemaakt met dat wat er is.